Carlota Subirós
Teatre Lliure i Apropa Cultura
Tipus de recurs
Educa amb l’Art
Disciplina artística
Teatre
Idioma: 
Català
Español
Format
Vídeo

Objectius

Educa amb l’Art es un curs de formació que ensenya a enriquir, potenciar i donar una nova dimensió a la vostra tasca com a educadors o educadores a través de les possibilitats de la creació artística. A partir de sessions vivencials en arts escèniques, música i arts visuals experimentem i aprenem com l'art pot ajudar-nos en el dia a dia. Quan l’art entra a la vida quotidiana, es nota!

El curs 2019-20, Crear per construir la vida, es va dissenyar amb l’objectiu de retornar l’art i la creació als espais quotidians de totes les persones. Vam imaginar noves maneres de fer i vam trobar espais de creació conjunta per ajudar-nos a crear una vida diversa, creativa i transformadora.

 

Descripció

La sessió va proposar una introducció intensiva en la metodologia Viewpoints, desenvolupada per la directora d'escena nord-americana Anne Bogart, i creuada amb l’àmplia experiència professional de la directora catalana Carlota Subirós.

Es van articular 9 eines de treball concretes i eficaces per definir i intensificar extraordinàriament la presència i la sensibilitat del cos en l'espai, amb exercicis que potencien l'escolta de grup, la capacitat de concentració, la fluïdesa en el moviment i la creativitat individual i col·lectiva en qualsevol situació donada.

Vam explorar dinàmiques de treball que ràpidament poden generar una clara entesa física entre el grup, seguint pautes formals senzilles i inspiradores, així com una expansió de les possibilitats creatives del propi cos en el temps i l'espai.

La metodologia Viewpoints pot utilitzar-se tant com una forma d'entrenament per a intèrprets, com un conjunt d'eines per generar una comunitat de treball, o com un espai d'investigació a partir de la improvisació. Va néixer en l'àmbit de la dansa, a càrrec de la coreògrafa nord-americana Mary Overlie, i ha estat reformulada per les directores teatrals Anne Bogart i Tina Landau, amb possibles aplicacions immediates en molts territoris interdisciplinars i formatius, més enllà de les arts escèniques.

 

Sobre la formadora

Carlota Subirós és dramaturga, directora teatral i traductora. Llicenciada en direcció escènica i dramatúrgia (Premi extraordinari, 1997) i en filologia italiana (Premi d’Honor de la Universitat de Barcelona, 2001), va debutar traduint i dirigint obres teatrals a la dècada dels noranta. Des de llavors, sempre ha combinat ambdues tasques i les ha compaginat amb la docència en diferents escoles de formació teatral. És, juntament amb Oriol Broggi, una de les fundadores de la companyia «La Perla 29», de la qual actualment ja no és sòcia sinó col·laboradora, i ha format part del Consell Assessor del TNC i de l’equip de direcció artística del Teatre Lliure. La seva direcció de L’oficiant del dol, de Wallance Shawn, va guanyar el premi Butaca al millor espectacle de petit format l’any 2003, guardó que va consolidar-la com un dels principals noms de la nova generació de directors i dramaturgs catalans.

Recentment ha estrenat l'obra Grrrls!!!!, un projecte de teatre documental per les veus de dones –individuals i col·lectives– que no posen límits a la lluita i la reivindicació. Un recorregut lliure pels manifestos més apassionats –algú diria que radicals i guerrillers– que han configurat les darreres onades del moviment feminista. Un teixit de discussions, posicionaments i debats que es vincula de manera transversal amb tots els moviments de renovació de la democràcia i de les relacions individuals. Un espectacle gojosament polític.