Álvaro de la Peña
Mercat de les Flors i Apropa Cultura
Resource type
Educate with Art
Artistic discipline
Dance
Language: 
Español
Format
Document, Video

Goals

Educa amb l’Art es un curs de formació que ensenya a enriquir, potenciar i donar una nova dimensió a la vostra tasca com a educadors o educadores a través de les possibilitats de la creació artística. A partir de sessions vivencials en arts escèniques, música i arts visuals experimentem i aprenem com l'art pot ajudar-nos en el dia a dia. Quan l’art entra a la vida quotidiana, es nota!

El curs 2019-20, Crear per construir la vida, es va dissenyar amb l’objectiu de retornar l’art i la creació als espais quotidians de totes les persones. Vam imaginar noves maneres de fer i vam trobar espais de creació conjunta per ajudar-nos a crear una vida diversa, creativa i transformadora.

 

Description

Una sessió pràctica on vam treballar amb idees, vàrem generar dinàmiques de moviment, expressió i creativitat. Les vam utilitzar i transformar a la nostra mida i necessitats. 

Es van crear situacions i petites composicions grupals. 

Totes i tots junts, vam treballar qüestions com la confiança, la timidesa, l'atreviment, l'alerta, la mirada oberta, la solidaritat, la complicitat, l'escolta activa i atenta... 

Vam aprendre a transformar en moviment qualsevol idea, pensament o emoció. Les vàrem fer créixer i les convidàrem a transportar-nos a llocs insospitables.

Va ser una formació per a totes les persones, dansa per a qualsevol persona amb ganes d'obrir-se, aprendre, compartir i experimentar. 

Tots els exercicis de la sessió estan dissenyats perquè els i les participants els puguin adaptar i treballar amb les seves persones. 

 

Sobre el formador

Álvaro de la Peña és titulat per l’Escola Superior d’Art Dramàtic i Dansa de Barcelona (Institut del Teatre), en l’especialitat de pedagogia de la dansa. Abans de dedicar-se plenament a la coreografia, va ballar a diferents companyies. També va participar com a ballarí i coreògraf en la creació de la companyia Dart, amb Guillermina Coll. Amb Juan Carlos García i Claudio Zulián vam iniciar la companyia Lanónima Imperial.

El 1993 va crear, amb Pere Jané i Nausica Guitart, la companyia Iliacan. El 1994 va impulsar la creació de La Caldera (centre de creació de dansa i arts escèniques), que el 2006 va rebre el Premi Nacional de Dansa que atorga la Generalitat de Catalunya.

Entre 1990 i 2002 va treballar com a professor de dansa a l’Institut del Teatre de Barcelona, a l’Escola Superior d’Art Dramàtic.

A partir de l’any 2009, va decidir donar un gir al seu treball i va començar el projecte Dansa per a qualsevol, que es basa en que qualsevol persona pot tenir accés a la dansa. Una línia de treball que s’ha concretat en diversos projectes i activitats, entre d’altres:

  • Barris en dansa, projecte guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de Dansa 2012:
  • Ciutats i Pobles en dansa.
  • Dansa sense barrots, a presons.Tallers de moviment creatiu per a gent gran.
  • Tallers de moviment per a persones amb diversitat funcional.

Ha compaginat la meva activitat en la companyia Iliacan amb altres col·laboracions com a coreògraf a òpera, teatre i televisió.