Descripción

Els fons del Museu del Joguet de Catalunya estan formats principalment per jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins als nostres dies.

Entre les propostes que trobem a la col·lecció, destaquen els joguets de llauna litografiats, realitzats durant el període d’entreguerres a les manufactures Rais de Gràcia (Barcelona) o Payà d’Alacant; la maqueta ferroviària analògica; les nines de cartró catalanes (pepes), les confeccionades amb elements de porcellana, i d’altres obrades a la primera meitat del segle XX, com ara les italianes Lenci; els magnífics teatrins impresos per Paluzie i Seix Barral a Barcelona, a finals del segle XIX i inicis del segle XX; els joguets mecànics de procedència alemanya; els joguets de cartró d’Antoni Penas de Barcelona i l’àmplia col·lecció de jocs relacionats amb el cinema i els seus antecedents: zoòtrops fabricats per Agàpit Borràs a Mataró, llanternes màgiques, el Cine NIC i els projectors Pathé Baby, entre molts d’altres.

També trobarem les preuades col·leccions d’art popular de Guy Selz ―molt conegudes i estimades per André Breton―, juntament amb les d’Alan Glass i Isidre Bravo. El fons es complementa amb les obres de diversos artistes: Joan Brossa, Antoni Tàpies, Antoni Miralda, Francesc Abad, Frederic Amat, Joan Rabascall, Josep Guinovart, Albert Ràfols Casamada, Terry Berkowitz, Aube Breton, Guglielmo Achille Cavellini, Josep Maria Riera i Aragó, Pascal Comelade, Kim Domene, Gabriel, Guillem Cifré, Cesc, Jean-Claude Biraben, Megan Merlatt, Pere Noguera, Fer, Roser Capdevila, Claes Oldenburg, Xavier Mariscal, Modest Cuixart, Mompó, Bon, Josep Obiols, Agàpit Borràs, Lluís Vilà, César, Claude Massé, Mercè Riba, Adrià Ciurana, etc.

Alguns dels joguets del fons provenen de grans personatges que n’han fet donació al Museu. Seria el cas de l’osset dels germans Anna Maria i Salvador Dalí ―que fascinà Federico García Lorca―, el siurell de Joan Miró, l’arrossegall de Joan Brossa o els joguets de Josep Maria Palau i Fabre.

Información de accesibilidad

El Museu del Joguet de Catalunya garanteix l’accessibilitat i la mobilitat en tot l’edifici i posa a disposició dels visitants una sèrie de recursos i serveis que els permet gaudir de la millor estada possible. Edifici lliure de barreres arquitectòniques, l’entrada al qual és a peu pla del carrer. Ascensor amb botoneres senyalitzades amb braille que garanteixen a tothom l’accés a les diverses plantes del Museu. Alçària de les vitrines adaptada, per a una correcta visualització per part de les persones amb cadira de rodes o de baixa estatura. Es permet l’accés de gossos pigall i d’assistència en tots els espais del centre. Canviador per a nadons (a la segona planta). Zones de descans (seients) a totes les plantes de l’edifici. Servei gratuït de guarda-roba a la planta baixa per poder desar-hi motxilles, bosses, abrics, etc. En cas de pluja, el Museu posa a disposició dels visitants un dispensador de bosses per als paraigües. Personal d’informació i d’atenció al públic, format per ajudar i assessorar els visitants sobre els serveis i les activitats que ofereix el Museu i sobre les millors opcions de visita.

Accesibilidad

  • Ascensores adaptados
  • Lavabos accesibles
  • Plazas disponibles para silla de ruedas