09/10/2020 al 21/02/2021
Martes, Miércoles, Jueves, Viernes
Horario
mañana, tarde
Duración: 
1h 30 minuts
Plazas para grupos

Visita comentada
Museos y exposiciones
Artes plásticas y visuales

Tota la programació es pot veure afectada a causa de la crisi sanitària Covid-19. ATENDREM LES RESERVES A PARTIR DE SETEMBRE.

El CCCB presenta l'exposició «William Kentridge. El que no està dibuixat» amb la voluntat no sols de mostrar les múltiples facetes d’un creador fonamental, sinó també d’obrir un espai de reflexió que ens llanci preguntes incòmodes sobre els reptes del postcolonialisme i la dialèctica entre les zones de poder i els marges d’exclusió de la societat europea contemporània.

Convençut que el deure ètic de tot artista passa per corcar els pilars del dogma i les certeses monolítiques amb les eines de la incertesa, l’ambigüitat i la contradicció, el sud-africà William Kentridge ha construït un discurs creatiu tentacular i polimòrfic que l’ha consolidat com una de les veus de referència en el paisatge de l’art contemporani mundial. Testimoni privilegiat dels canvis polítics radicals que ha viscut el seu país entre la culpa col·lectiva de l’apartheid i les cicatrius que encara marquen el present, Kentridge és un artista fermament arrelat al seu territori: aquella ciutat de Johannesburg que és encara un territori masegat per la història recent, però també el centre neuràlgic des del qual teixir noves xarxes i vies de comunicació per tal d’esbossar realitats obertes, utopies provisionals i formes inèdites d’imaginar futurs col·lectius.

El dibuix al carbó, amb tota la seva càrrega d’expressió primitiva, atorga la línia de coherència a una obra multidisciplinària que transcendeix l’àmbit de les arts plàstiques per esclatar en formes inèdites d’entendre l’animació, les arts escèniques i l’espectacle multimèdia. Creador que es mou constantment entre l’extrema solitud introspectiva d’unes pel·lícules d’animació artesanal que l’interpel·len a ell mateix en el centre dels forats negres de la història sud-africana i la generositat comunicativa de projectes que requereixen la participació d’altres artistes, Kentridge aconsegueix transcendir l’origen explícitament localitzat del seu discurs en un missatge d’universalitat punyent entorn de la dissecció del poder i la imbatible força dels supervivents i els humiliats.

Comissariada per Jaap Guldemond, l'exposició «William Kentridge. El que no està dibuixat» ofereix un retrat polièdric del creador, mitjançant el diàleg establert entre les peces de la sèrie d’animacions Drawings for Projection – que construeixen una crònica crítica de la història sud-africana des de l’apartheid fins un present tèrbol de la mà de dos personatges antitètics: l’opressor Soho Eckstein i el poeta Felix Teitlebaum –, alguns dels dibuixos que deixen testimoni del laboriós procés creatiu d’aquestes peces, els tapissos de les sèries The Nose – inspirada en el relat El nas de Nikolai Gógol – i The Porter – veritables projeccions congelades, així com testimoni de la interacció entre Kentridge i el taller de teixidores que materialitzen les seves idees.

L’exposició inclou More Sweetly Play the Dance, l’espectacular fris en moviment on s’evoquen les dinàmiques d’una processó ritual, d’una manifestació de desposseïts o d’un flux de refugiats escapant d’una crisi, amb un llenguatge que remet a la força primigènia del teatre d’ombres al so de la Immanuel Essemblies Brass Band.

Todos los públicos
Precio: 
Precio a partir de:

1€ per usuari, acompanyants tenen gratuïtat. Si sou un grup de menys de 10 persones, s'haurà de pagar l'import equivalent a 10. 

Mínimo de plazas del grupo: 
10
Máximo de plazas del grupo: 
25
Más información del horario: 
Es poden fer reserves de visita comentada a les 10h i les 12h del matí, i les 16h i les 18h a la tarda de dimarts a divendres.

Contacto del organizador

Bàrbara Roig broig@cccb.org
Servei Educatiu Servei Educatiu seducatiu@cccb.org
Taquilles CCCB taquilles@cccb.org
933064100