Història

L’evolució del programa Apropa Cultura

Inici amb L'Auditori Apropa - 2006/2007

Durant la Temporada 2006-2007 s'engegà a L'Auditori el programa socioeducatiu d'assistència a concerts anomenat L'Auditori Apropa. S'adreçava a col·lectius en risc d'exclusió social i facilitava l'assistència a pràcticament la totalitat de la programació habitual de L'Auditori al preu de 3 euros.

Dos anys més tard, l'ampliava adreçant-se també als col·lectius socials i del món de la salut, accedint a una àmplia oferta d'espectacles a preus molt reduïts.

Inici d'Apropa Cultura a Barcelona - 2010/2011

Des de la Temporada 2010-2011, L'Auditori convida a participar d'aquest projecte a altres equipaments de la ciutat de Barcelona, i inicia així el programa Apropa Cultura, oferint música, teatre, dansa i circ, amb la participació del Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors i el Teatre Lliure.

L'Auditori comença a oferir sessions de formació musical adreçades a educadors i educadores socials anomenades "Descobreix com treballar amb la música en el dia" amb la intenció d'introduir la música en l'activitat habitual dels centres socials.

Expansió territorial - 2012/2013

Comença la temporada 2012/13 amb la participació de 25 teatres, auditoris i festivals d'arreu de Catalunya oferint més de 15.000 localitats repartides en més de 300 espectacles de música, teatre, dansa i circ.

S'engega el curs en arts escèniques i música "Educa amb l'Art" per a educadors i educadores socials. És organitzat per L'Auditori, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors i el Palau de la Música Catalana per tal afavorir la presència de la música, el teatre i la dansa en la vida quotidiana de les persones i dels col·lectius.

Apropa Cultura comença a coordinar activitats participatives per a col·lectius específics en els diferents teatres i auditoris adherits al programa.

Ampliació de l’oferta - 2013/2014: els espais expositius i museus

La temporada 2013/14 comença amb un total de 29 equipaments culturals de música, teatre i dansa adherits al programa. Com a novetat, s'incorpora a l'Apropa Cultura la programació de visites i activitats als museus i sales d'exposicions gràcies al suport de l'Obra Social de "la Caixa".

Consolidació 2015/16

En aquests moments 15 ciutats de Catalunya participen al programa, amb la darrera adhesió del Gran Teatre del Liceu en formen part un total de 55 equipaments culturals entre teatres, auditoris, museus, festivals, i centres d’exposició.

El compromís d’Apropa Cultura amb la formació artística dels professionals de l’acció social i educativa es concreta en 10 sessions als principals equipaments culturals de Barcelona adherits al programa, dues sessions a Lleida i 3 sessions a Girona.

També al novembre 2015 es farà una formació en accessibilitat i inclusió adreçada als educadors de museu per tal de contribuir a millorar l’experiència dels grups socials que assisteixen les visites i activitats.

D’altra banda, es consoliden i s’amplien algunes activitats participatives específiques adreçades a col•lectius en risc d’exclusió social des d’alguns equipaments culturals com és el cas de L’Auditori amb tallers de música per a persones amb Alzheimer, el Teatre Auditori de Granollers amb visites guiades i tallers de música, a la Fundació Miró nous tallers per a adults i gent gran, que se sumen a altres propostes.

10 anys obrint portes 2016/17

Amb una xarxa de més de 60 equipaments culturals adherits al programa i més de 1.500 centres socials registrats, la temporada 2016/17 es van celebrar els 10 anys del programa Apropa Cultura. 

La xarxa creix 

La temporada 2017/18 comença amb més de 90 teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus adherits al programa. S'hi incorporen espais tan emblemàtics com la Basílica de la Sagrada Família, festivals de renom com el Festival del Mil·leni, o tots els concerts del grup Mas i Mas. A més, la xarxa creix a nous municipis com Torroella de Montgrí i Castelldefels. 
Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Acceptar més informació